Straffande tystnad (aka silent treatment)

Har någon du älskar någonsin straffat dig med tystnad efter ett bråk istället för att kommunicera sina känslor till dig?

Har någon av dina föräldrar blivit riktigt arg på dig och behandlat dig som om du inte fanns i flera dagar? Dessa handlingar brukar kallas för den tysta behandlingen och är exempel på psykiskt våld i nära relationer.

Vad är straffade tystnad? Straffande tystnad, eller så kallad silent treatment, kan innebära handlingar såsom att vägra tala med dig, inte uppmärksamma vad du säger, låtsas att man inte hör dig, ta avstånd eller undvika ditt sällskap.

Hur kan detta vara våld? Straffande tystnad, precis som andra former av psykiskt våld, syftar till att bryta ner den utsattes självförtroende och skapa känslomässigt beroende i relationen. Syftet med den tysta behandlingen kan vara att få dig att be om ursäkt först även om bråket inte var ditt fel, eller att få dig att förlåta personen bara för att kunna få kontakten tillbaka. Straffande tystnad kan vara våldsutövarens reaktion på ditt försök att sätta personliga gränser eller stå emot andra former av våld. Det är alltså en slags manipulation.

Hur kan straffande tystnad påverka ens mående? Det är vanligt att känna sig utesluten, osynlig eller skyldig när man blir straffad av tystnad. I sådana fall kan det vara bra att prata med någon annan för att få känna sig sedd och hörd – en kompis, en trygg vuxen eller en jour. Vi på Tjej- och transjouren i Lund finns alltid här för dig om du går igenom något tufft eller mår dåligt i en relation.

Nästa
Nästa

Catcalling